AHAD, 11 Mac 2018, Program yang dianjurkan oleh Jawatankuasa Pelajar Pusat Islam PKS (JPPI), Pusat Islam Politeknik Kuching dan Jabatan Hal Ehwal Pelajar, Politeknik Kuching Sarawak (PKS) ini telah dilaksanakan di Laman Kaseh, Semariang, Kuching yang merupakan sebuah Pusat Perlindungan dan Asrama Wanita yang bernaung di bawah Persatuan Kebajikan Saudara Kita Sarawak (PKSKS), Urusetia Saudara Kita (USK).

Pengerusi Pusat Islam dan Penasihat JPPI, Ustaz Shahidan Shafie, mengulas bahawa program melibatkan 29 Jawatankuasa Pelajar Pusat Islam, pelbagai bidang pengajian, 7 pelajar Diploma Akauntansi yang mengambil Kursus Pengurusan Islam serta 13 Jawatankusa Pusat Islam di kalangan pensyarah PKS, menjalankan dua program utama iaitu pertama : Perkongsian Ilmu dari 5 pensyarah wanita PKS : Ustazah Zainab binti Mohamad Ahmad (Berharganya Dirimu Wahai Wanita), Ustazah Natrah binti Mat Noor (Tazkiyatul Nafs), Ustazah Nurshakhuzaimah binti Sahmat (Muslimah : Kemana Hala Tuju Kita), Ustazah Norita binti Abd Aziz (Hidupku Sempurna Dengan Solat), dan Ustazah Fatin Faqeriah binti Hj. Hamsah (Indahnya Membaca Al-Quran). Program Kedua : Khidmat Masyarakat atau tanggungjawab sosial para pelajar dan staf bersama-sama bergotong-royong membersih dan menceriakan sekitar kawasan Laman Kaseh.

Pada akhir program, ternyata memberi impak penghayatan kepada para pelajar dan penghuni laman kaseh saling berpelukan sambil mengucap terima kasih dan selamat tinggal. Selain kemahiran sosial dan tanggungjawab, program ini juga menitikberatkan kemahiran komunikasi, pembelajaran sepanjang hayat dan pengurusan maklumat, profesionalisma, etika dan moral, kerja berpasukan dan kemahiran kepimpinan.

 

* Sila rujuk facebook rasmi Politeknik Kuching Sarawak untuk maklumat lebih lanjut.